Design organizací, synové Říše na výplatní pásce a málo černý Will Smith

Roman Pichlík
dagblog
Published in
3 min readMar 18, 2019

--

Při procházení článků z minulého týdne jsem zjistil, že jsem si spíše četl netechnická témata. Nicméně jedno jsem přece jenom našel. Jedná se o design organizací. Vznikají nám mezi týmy závislosti a to je vždycky problém, protože se složitě plánuje a tým nemá ve vlastních rukách řešení celého problému. Dá se na to koukat i z druhé strany, pokud budu mít pět produktů v rámci jedné služby — představte si třeba Google a v něm produkty mapy, dokumenty email — a každý si bude řešit přihlašování bude mít sice všechno pod kontrolou, ale to pro uživatele příšerné. Nick Tune tohle schizma popisuje v článku Product-aligned vs Capability-aligned Organisation Design. Pokud řešíte podobný problém, tedy jak zorganizovat vaší organizaci, určitě si ho přečtěte.

TL;DR;

Product aligned vs Capability aligned organizace

Nejlepší je kombinace obou přístupů jak je vidět i z mindmapy, kterou jsem si k tomu nakreslil. Prosím povšimněte si prakticky vyvážených silných a slabých stránek obou přístupů.

As you can probably tell, these choices aren’t mutually exclusive. You can apply the different patterns in different parts of your organisation and combine them for best effect.

Minulý týden mi udělal radost článek Lukáše Křečana Jaké potřebuji zadání. Popsal to co ja v článku o lumících a navíc to pěkně navazuje na design organizací resp. jejich vnitřnímu fungování.

Došel jsem k tomu, že správné zadání má mít právě tyto dvě části:

1.)Popis problému, který potřebujeme vyřešit.

2.)Business metrika, kterou změříme, že se to povedlo.

Zní to jednoduše, ale nám se to ne a ne podařit. Pojďme se na to podívat postupně. Místo popisu problému stále dostáváme řešení. Místo „zákazník netuší, co má udělat na registračním formuláři“ dostáváme „tlačítko ‘Odeslat’ zvýrazněte červenou barvou“. Místo „potřebujeme ušetřit výdaje na ministerstvech“ dostáváme „postavte vládní čtvrť v Letňanech“.

A dochází k nepřekvapivému zjištění, proč je složité se do tohoto způsobu uvažování přepnout.

Lidská mysl je stoj na řešení problémů. Je tak tak dokonalá, že když žádný problém nemá, tak problémy vymýšlí, aby měla co řešit. Je hrozně těžké se udržet u popisu problému. Je těžké říci „můj problém je takový a takový“, je pro nás přirozenější říci „chci to a to“. Je těžké říci „nerozumím tomuto formuláři“, říkáme „měli byste prohodit tato dvě políčka“. Každý chce přispět svým nápadem, takže se udržet u popisu problému je opravdu náročné i když lidi přesvědčíme, že je to nezbytné.

Pel mel

Mějte fajn dobrý začátek týdne a pokud chcete moje newslettery dostávat pravidelně, stačí kliknout na tlačítko Follow na dagblog.cz. Jejich archív najdete zde.

--

--

software developer, kitesurfer, ironman, coffee & books lover, blogger, podcaster, speaker. @czpodcast, dagblog.cz, @_dagi