Lumíkové

O mrhání lidským potenciálem

Roman Pichlík
dagblog

--

Představte si, že máte firmu. Do té firmy si najmete různé lidi. Jedna skupina těch lidí je nejdražší. No a kromě toho, že je nejdražší, disponuje schopností řešit složité úkoly. Jenže vy to nevíte, nebo to ignorujete a nebo je vám to jedno a nebo nevím… No prostě je používáte jako lumíky. Znáte lumíky (ze hry Lemmings)? To jsou ty panáčkové, kteří tupě pochodují nebo umějí pomocí krumpáče kopat. Vy jako hráč je vedete skrze jednotlivé úrovně. No a když je pošlete kopat špatným směrem všichni zařvou. Game over.

Někdy mám pocit, že vývojáři se používají právě jako lumíkové. Někam je pošlete kopat, neřeknete jim proč, a když se náhodou prokopou k východu bere se to jako samozřejmost. Spíše se ovšem během toho kopání zakopou ještě hlouběji v té díře, ze které není úniku. Kopou jako mourovatí, ale za to si můžou sami, protože to takhle navrhli a odhadli. Je to prostě jejich chyba. Využívání vývojářů, tedy spíše nevyužívání jejich potenciálu, je podle mého soudu jedním z největších mrhání lidského potenciálu. Dlužno dodat pěkně drahého mrhání při pohledu na průmerný plat vývojáře.

Vývojáři nemají rozhodně patent na rozum. Ačkoliv to někdy tak vypadá. Většinou, alespoň co jsem měl možnost potkat, mají dar, kterému se říká zvídavost. Někdy je to až dotěrná zvídavost. Proč máme dělat tohle a tohle, když to nedává smysl. Případně, no můžeme to udělat takhle a takhle, ale budete to strašně drahé. Na to obvykle přichází odpověď jak vystřižená z pohádky S čerty nejsou žerty: “…od myšlení jsme tu my. Jo my. Drápale, ty rozhodně ne!”. Najmul jsem si chytré lidi a teď se divím, že přemýšlí a mají názor.

Vývojář, kterého byste si do týmu nabrali vy nebo já, má průměrně přečteno více knih než zbytek populace, nechybí mu rozhled a není to ideálně fachidiot (díky Bantere), dorozumí se celkem obstojně anglicky a když něco neví umí se zeptat Googlu . Trochu dost na lumíka říkám si. Samozřejmě není lumík jako lumík, aby bylo jasno. Máme mezi sebou i lumíky, kteří rádi kopou díru a je jim to jedno. Prostě dostanou krumpáč a kopou. Ovšem s trochou šikovného vedení, kontextu, smyslu práce a autonomie se i z lumíka kopáče vyklube lumík s přidanou hodnotou.

Neznám odpověď proč se většina firem najde prakticky ty nejdražší lidi na trhu práce a potom z nich udělá lumíky. Chápu, že né každá firma může být 37 Signals, ale lumíky opravdu nechápu. Tohle je obecné pozorování a řekl bych, že se to týká 9/10 firem. Bohužel.

Zakončím to citací z článku Four Engineering Killers, která nejlépe vystihuje to co jsem vám chtěl předat tímto článkem.

…management needs to recognize that its engineers are a critical component of any major product decision. Too often, a company’s engineers are seen as a service organization that can be steamrolled when important business decisions arise (ensuring a healthy product-engineering relationship is one more reason it’s critical to have hired the right engineers).

Související

 by the author.

--

--

software developer, kitesurfer, ironman, coffee & books lover, blogger, podcaster, speaker. @czpodcast, dagblog.cz, @_dagi