Vždycky jednu věc navíc, trochy pokory Jasánek

Dneska o tom co nedělat na škále od nestavět atomovku či datové centrum, nenajímat nesprávné lidi a předčasně optimalizovat.

Roman Pichlík
dagblog

--

Pojdmě se podívat na články, které mi uvízly hlouběji v podvědomí. Začnu něčím, co je fajn si občas zopakovat, když člověk začne ztrácet pokoru . Věřte mi, že se to každému z nás občas stane .

  1. Jednou zemřeš.
  2. Život je těžký.
  3. Nejsi tak důležitý.
  4. Ve tvém životě nejde o tebe.
  5. Konečný výsledek nemáš ve svých rukou.

Když jsme u té pokory je fajn si zopakovat

Co nikdy nedělat

Článek Lessons from 6 software rewrite stories, který se retrospektivně zabývá alternativami k rozhodnutí kompletně přepsat vnitřek aplikace na šesti konkrétních příkladech. Klíčová myšlenka podpořená praxí?

Once you’ve learned enough that there’s a certain distance between the current version of your product and the best version of that product you can imagine, then the right approach is not to replace your software with a new version, but to build something new next to it — without throwing away what you have.

Máte startup? No i pokud ho nemáte dejte si pozor na Four Startup Engineering Killers. Všechny znějí naprosto srozumitelně, uvěřitelně a hlavně je dobré se z nich poučit když to nebylo za vaše prachy.

Startup engineering is different from any other type of software engineering. It demands short- and medium-term productivity, relative to the “right way” of building systems. It values people who are able to iterate quickly and are comfortable with hacky code. It rewards pragmatism in technology choices versus picking the most hyped — or most stable — technology.

  • Premature Scaling
  • Hiring the wrong engineer
  • Using Untested Technology
  • Problems with Product and Management

U posledního bodu bych se zastavil citací protože dělá oslí můstek k mému článku Nedělejte z vývojářů lumíky.

Finally, management needs to recognize that its engineers are a critical component of any major product decision. Too often, a company’s engineers are seen as a service organization that can be steamrolled when important business decisions arise (ensuring a healthy product-engineering relationship is one more reason it’s critical to have hired the right engineers).

Poslední rada co nedělat je z oblasti, vždycky když přijde nějaký chytrák a začne vám tvrdit, že cloud je drahý a měli byste si nejlépe postavit vlastní datové centrum.

So @lyft is paying $8m/mo to @AWS — almost $100m/yr! Each ride costs $.14 in AWS rent. I keep hearing they could build their own DC & save. My early days at @Google cloud, heard the same from customers: “at scale, owning is cheaper”. It wasn’t — they all came around.

Pel mel na závěr

Dva články Petra Koubského. Knihu WTF jsem si chtěl přečíst, ale nemá to zřejmě cenu podle recenze F jako future, ne jako to, co vás napadlo. Tim O’Reilly vidí budoucnost optimisticky. Rozdíl mezi typy atomových bomb se vždycky hodí minimálně tím uděláte dojem na kámoše u pivka případně se blýsknete až přijdou na přetřes bikini Bomba, která spadla na celý svět. První test vodíkové zbraně na atolu Bikini.

Dobrá data nad zlato 9 zásad, které urychlí váš progress ve sportu i v životě, abych doplnil tu pokoru. Cituji:

  • Pracovat na něčem proti všem předpokladům má ve výsledku mnohem větší hodnotu, než dělat něco levou zadní.
  • Jedna věc navíc vytváří mnohonásobný rozdíl
  • Perfektní podmínky nikdy nenastanou. Zapomeňte na ně.

Mějte fajn zbytek víkendu a pokud chcete moje newslettery dostávat pravidelně, stačí kliknout na tlačítko Follow na dagblog.cz. Jejich archív najdete zde.

--

--

software developer, kitesurfer, ironman, coffee & books lover, blogger, podcaster, speaker. @czpodcast, dagblog.cz, @_dagi