Zmizení Mengeleho, Marta co se jí směje celá parta a Řepka ve sněmovně. Jo a tančící sněhulák.

Roman Pichlík
dagblog
Published in
4 min readFeb 24, 2019

--

Minulý týden jsem se s psaním flákal. Tento jsem deficit dohonil, k velké nelibosti manželky, při psaní retrospektivy k natáčení CZ Podcastu. Měl jsem to v plánu delší dobu, od chvíle kdy jsme dělali přípravu k 200. dílu, ale dostal jsem se k tomu až tento týden. V mezičase mi uvízlo ve čtečce plno článků a dočetl jsem pár knih. Dnešní newsletter bude volnou recenzí těch knih a tipů na články.

Knihy

Zmizení Josefa Mengeleho

Kniha Oliviera Gueze mě zaujala v knihkupectví na první pohled a musím řici, že mě rozhodně nezklamala. Stojí pomezí literatury faktu a fikce. Původně jsem si myslel, že je velká část informací ze života Anděla smrti v Jižní Americe čirá fikce. Podle Wikipedie to ovšem vypadá, že nikoliv. Člověk si říká, co si asi tak musel Mengele myslet. Co se mu asi honilo v hlavě, když žil ve vyhnanství, dělal podřadné práce, neustále se skrýval nebo utíkal, všichni se od něj distancovali a to včetně rodiny.

Byl to pro něj možná větší trest než kdyby ho za čerstva pověsili někde na kandelábr. Jestli si skutečně přivodil zánět pobřišnice, protože si nervozitou okusoval knírek, bylo to přesně podle hesla “tumáš ještě hajzle”. Smutnou pravdou zůstává, že důvod proč unikal a definitivně unikl spravedlnosti nebyl ten, že by se jednalo o rafinovaného zločince, ale protože společenská objednávka nebyla bůhví jak silná. Bohužel se to v klíčové fázi pátrání týkalo i Mossadu, který se proslavil únosem Eichmanna, se kterým se osud Mengeleho v Argentině protíná. Mimochodem k únosu Eichmana existuje skvělá kniha Mosad: operace Eichmann.

Kosmonauti na pokraji smrti

Knihy Karla Pacnera mám rád. Ty o kosmonautice jsem četl prakticky všechny a ty se špionážní tématikou rovněž. Kosmonauti na pokraji smrti jsou autorovo první audioknihou, kterou jsem poslouchal. Měl jsem trochu obavy. Jednak má audiokniha délku 21 hodin a jednak jsem předpokládal, že autor bude recyklovat příběhy především z ruské kosmonautiky, které jsem četl v jeho dřívějších knihách.

Nakonec byla kniha velmi milým překvapením. Recyklace nebyl nijak velká a objevily se tam příběhy, které jsem neznal. Hlavně z období po roce 2000. Občas autor sklouznul k některým pasážím ze života astronautů/kosmonautů, které mě úplně nezajímaly resp. to že byla nějaká astronautka lesba je informace zajímavá, leč naprosto nepodstatná vzhledem k tématu. Líbil se mi popis letu Apolla 13 nebo katastrofy raketoplánu Challenger, případně novější problémy na ISS či Miru. Váhal jsem mezi 3–4 hvězdičkami, dávám nakonec 4. Pokud jste totiž o mimořádných situacích, které si při dobývání vesmíru objevily, nečetli a zajímají vás, určitě si knihu užijete.

Mimochodem vyšetřování katastrofy Challengeru se dost obšírně věnuje jeden z členů vyšetřovací komise a laureát Nobelovy ceny Richard Feynman v knize Snad ti nedělají starosti cizí názory.

Algoritmy pro život: Jak využít počítačové algoritmy při každodenním rozhodování

Oblíbené nakladatelství Jan Melvil vydalo tuto knihu před nějakým časem a musím se přiznat, že mi teda v Kindlu strašila pěkně dlouho a ukázala se jako těžký oříšek. Zajímavý námět, ale knihu totálně mrší těžkopádný styl, kterým je napsaná. Kniha popisuje poznatky z teorie informatiky na fungování světa kolem nás. Kdyby autoři zvolili méně vědecký přístup; jenom odkazy a poznámky pod čarou tvoří v elektronické verzi 40% obsahu; a více populární přístup mohla to být super kniha. I tak jsem se dozvěděl dost zajímavých informací, ale prokousat se k nim bylo dost složité. Podle reakcí na Twitteru mě překvapilo, že jsem nebyl sám, kdo měl s těžkopádností knihy problém.

Články případně jiná droboť, která uvízla v síti

{
"content": [
{
"endIndex": 12,
"paragraph": {
"elements": [
{
"endIndex": 6,
"startIndex": 1,
"textRun": {
"content": "Hello",
"textStyle": {
"bold": true
}
}
},
{
"endIndex": 7,
"startIndex": 6,
"textRun": {
"content": " ",
"textStyle": {}
}
},
{
"endIndex": 12,
"startIndex": 7,
"textRun": {
"content": "World",
"textStyle": {
"italic": true
}
}
}
]
}
}
]
}

Pobavilo

Fake Schwarzenberg

Volal mi Řepka, jestli by si u nás ve Sněmovně nemohl odkroutit pár hodin veřejně prospěšných prací. Uklidnil jsem ho, že takové práce se ve Sněmovně nevyskytují.

Mějte fajn zbytek víkendu a pokud chcete moje newslettery dostávat pravidelně, stačí kliknout na tlačítko Follow na dagblog.cz. Jejich archív najdete zde.

--

--

software developer, kitesurfer, ironman, coffee & books lover, blogger, podcaster, speaker. @czpodcast, dagblog.cz, @_dagi