Budiž zázrak, knižní okénko

Roman Pichlík
dagblog
Published in
3 min readMar 5, 2020

--

Do horní poličky dávám knihy k přečtení.

Jsem opravdu velmi mile překvapen, kolik lidí v mém okolí čte, nepropadám proto skepsi, že jsme úplně národ ignorantů. Naopak, nedávno jsem zaznamenal informaci o tom, že v České republice máme obrovské množství nově publikovaných knih vzhledem k počtu obyvatel.

V knihovně mám speciální poličku, kterou vidíte na obrázku, kam si odkládám nově zakoupené knihy. Ze mě mají tedy knihkupci, autoři a vydavatelé radost, protože knihy přibývají rychlejším tempem než je stačím číst. Samozřejmě k nelibosti manželky. A to se nebavíme o audioknihách a elektronických knihách. Za rok 2019 jsem přečetl či poslechl 25 knih různých žánrů. Životopisy počínaje přes technické knihy, vojenství, populárně naučné až po sci-fi.

Tyhle řádky píšu z kavárny a v batohu mám právě rozečtenou knihu Budiž voda.

…izraelského území tvoří poušť, tato země nejenže dokázala vyřešit vlastní problémy s vodou; má jí dokonce nadbytek. Izrael dodává vodu sousedním zemím — každodenně jí zásobuje palestinská území a Jordánsko. Izrael stal absolutní špičkou v oblasti vodohospodářství a ve vývoji potřebných technologií.

V České republice nás voda trápí jenom ve chvíli kdy je jí moc (záplavy na jaře či v létě) nebo málo (sucho) případně je špinavá (sinice v létě). Zatím máme štěstí, protože žijeme na území bohatém na srážky, ale každým dalším zásahem do krajiny a nešetrným zemědělstvím přicházíme o kousek vodního bohatství.

Izraelci bohužel takové štěstí nemají, 60% jejich území pokrývá poušť. Jejich vodohospodářství proto musí být diverzifikované, aby dokázali efektivně využít různé zdroje vody pro různé účely např. vyčištěnou splaškovou vodu kapkovým zaléváním přímo ke kořenům rostlin. S každou další knihou o Izraeli, které se točí okolo inovací pocházejících z této země, mi padá brada hluboko ke kolenům.

Pokud obdivujete jednoduché věci, které vedou k hlubokému zamyšlení, doporučím vám dvě knihy. Obě dvě jsou psané v populárně naučným způsobem a rozhodně nejsou jenom pro geeky .1, 3, 5, 7,11,13…

Když už jsme v populárně naučném žánru nemohu vynechat Yuval Noah Harariho a excelentní Sapiens: Stručné dějiny lidstva. Všechny knihy jsou super čtivé a nenudí, což by člověk vzhledem k tématu trochu očekával.

Do paměti se mi vryly i následující knihy. Jedná pojednává o neuvěřitelné lhostejnosti a šlendriánu. V obou pak najdete silný příběh o osobní statečnosti a sebeobětování se.

Pokud hledáte tip na knihu věnovanou leadershipu, ale nikoliv ve formě instantních rad a prvoplánového přístupu, nýbrž příběhů konkrétních lidí v konkrétních situacích, mohu vřele doporučit tyto dvě.

Na závěr připojím dobrou sci-fi oddychovku Planeta mezi dvěma slunci z pera Roberta Fabiana. A vlastně pro vás mám jeden tip.

Audioknihy běžně zvládnete poslouchat na 1,5-2 násobku původní rychlosti. To rázem dělá z 14 hodin mluveného slova půlku a to je pár cest autem nebo hromadnou městskou dopravou.

Mějte fajn zbytek týdne a pokud chcete moje newslettery dostávat pravidelně, stačí kliknout na tlačítko Follow na dagblog.cz. Jejich archív najdete zde.

--

--

software developer, kitesurfer, ironman, coffee & books lover, blogger, podcaster, speaker. @czpodcast, dagblog.cz, @_dagi